Een kijkje achter de schermen bij de kleding inkoop
Van begin januari tot half februari is het bij ons een drukke tijd voor wat betreft onze kleding inkoop. Op dit moment zijn we bijvoorbeeld al op zoek naar de collectie voor de komende herfst en winter!
We buurten bij verschillende agentschappen waarvan de meeste rond Amsterdam zitten, goed te doen met het OV dus! Ze vertegenwoordigen over het algemeen twee á drie kledingmerken. Ook reizen we met een leenauto naar een beperkt aantal kledingbeurzen waar veel merken te zien zijn, bijvoorbeeld de Duitse duurzame beurs Innatex of naar Neonyt, die slechts een plukje aan duurzame merken heeft, maar wel relatief dichtbij is - in Düsseldorf.
We selecteren de kleding uiteraard op kwaliteit en uiterlijk maar vooral ook op duurzaamheid van materialen en productieproces.
Keuzes, keuzes…
Collega Aïsha: “Elke inkoop is anders, maar er zijn ook vaste elementen. Eerst even bijkletsen met een kop thee of koffie waarbij de agent van het merk de nieuwtjes doorneemt van de nieuwe collectie, bijvoorbeeld aanpassingen in de stoffen of modellen of de introductie van een nieuw model.
Daarna beginnen we met uitzoeken. We lopen langs de samples en pakken eruit waarvan we denken dat het bij ons past en dat hangen we apart. Bij het uitzoeken van een item houden we altijd een doelgroep in gedachten en ook waar een specifiek merk sterk in is. Is het een stoer en uitgesproken merk dan kiezen we bijvoorbeeld niet voor de enige elegante jurk die ze in de collectie hebben.
We proberen ook altijd vanaf een afstand te kijken. Elk seizoen kopen we namelijk bij ongeveer 20 merken kleding in voor de collecties van Het Duurzame Warenhuis. We moeten dus niet vergeten wat we al bij een ander merk hebben ingekocht.
Daarbij letten we op de balans in de collectie - bijvoorbeeld niet 85 shirts en maar 15 broeken. Kleur is erg belangrijk, evenals de afwisseling tussen prints en effen stoffen en diversiteit in materiaal.
Zodra we een selectie hebben gemaakt, passen we sommige items om te zien hoe de stof en het model vallen. Vaak valt er nog een aantal items af. Ze passen bijvoorbeeld niet in het budget of niet in het geheel. Of we vinden het zelf gewoon heel erg mooi, maar het past niet in onze winkel. We willen het kloppend maken, en we komen er altijd. Soms sneller en soms duurt het even!
In tegenstelling tot fast fashion waar elk jaar soms wel zeven collecties uitkomen, produceren de merken waar wij bij inkopen doorgaans maar twee collecties per jaar en alleen wanneer er voldoende bestellingen zijn voor bepaalde items zodat ze niet met resten blijven zitten. Het kan dus gebeuren dat we bepaalde items niet binnen krijgen omdat er te weinig animo voor was en ze dus niet geproduceerd zijn. Uiteindelijk druppelen de leveringen in delen binnen wanneer het seizoen begint. ”
Duurzaamheid
Bij alle merken gaan we altijd na aan welke certificeringen en keurmerken ze voldoen - denk hierbij onder andere aan GOTS - en kijken we naar de transparantie over het productieproces in de hele keten. We vragen of er veranderingen zijn binnen het merk en naar de beweegredenen daarvoor. Bijvoorbeeld een verschuiving van GOTS naar BetterCotton is voor ons eigenlijk niet goed genoeg. Zo kan het dus zijn dat we afzien van een merk dat we eerder graag in de winkel hadden.
We willen het liefste kleding van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Ook kijken we naar de combinaties van materialen. Zo is Tencel een relatief duurzaam materiaal, gemaakt uit houtpulp van Eucalyptusbomen die snel groeien en weinig water of pesticiden nodig hebben. Helaas wordt Tencel vaak gecombineerd met polyester. Polyester is een product uit de fossiele industrie - en dat geldt uiteraard ook voor gerecycled polyester. We hebben daarom besloten om voor onze collecties ook gerecycled polyester zoveel mogelijk terug te schroeven.
Textiel dat bestaat uit meerdere materialen is aan het eind van de levenscyclus bovendien veel moeilijker te recyclen, zeker als die materialen niet natuurlijk zijn.
Tot slot checken en bevragen we altijd de labels. Deze komen soms niet overeen met de materialen waaruit het kledingstuk bestaat. Dan hebben we dus meer informatie nodig over materialen en productieproces.
Omdat ‘papier en websites geduldig zijn’, is voor ons het rechtstreekse contact en korte lijntjes met de agentschappen, en als het even kan de merken zelf, van groot belang en daar steken we in de periode dat we met kleding inkoop bezig zijn dus bewust veel tijd in.
Je kunt ons in de winkel altijd nader bevragen over merken en materialen.