Biologisch zaaien met De Bolster

Werken aan biodiversiteit

Inmiddels weten we allemaal wel dat het niet zo best gesteld is met de biodiversiteit in Nederland. Grootschalige landbouw met gebruik van monoculturen, kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde zaden zijn daar voor een belangrijk deel debet aan. Maar ook sommige gemeenten, bedrijven en particulieren gebruiken in het openbaar groen of in hun tuinen (vaak onbedoeld) nog steeds pesticiden. En die zijn schadelijk voor water, bodem, flora en fauna en vaak ook voor mensen zelf.

Gelukkig kan het ook anders!

Steeds meer organisaties en mensen gaan over op meer natuurlijk beheer en het gebruik van biologisch geteeld zaad of planten. Ook begint zich in de landbouw een hoopvolle ontwikkeling af te tekenen naar meer ‘boeren met de natuur mee’ - met veel aandacht voor de gezondheid van de bodem waarin schimmels, bacteriën en andere micro-organismen hun werk kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan biologische of biodynamische boerderijen, permacultuurprojecten of voedselbossen. Van het gebruik van pesticiden wordt afgezien; uitgangspunt is juist een veerkrachtig ecologisch systeem waar ziekten en plagen worden tegengegaan door een diversiteit aan planten die elkaar versterken en door nestel-, schuil- en voedergelegenheid te bieden aan veel verschillende nuttige insecten, vogels en andere dieren die bijdragen aan natuurlijk plaagbeheer.

Gezonde ecosystemen in tuinen

Wil jij zelf ook een steentje bijdragen aan gezonde ecosystemen? Dan (moes)tuinier je natuurlijk met biologische zaden en plant- of pootgoed en zorg je voor een uitbundige en kleurrijke pracht aan liefst inheemse bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere bestuivende insecten - sommige daarvan zijn voor hun voortbestaan zelfs afhankelijk van één specifieke inheemse soort. Ook kun je zorgen voor rommelhoekjes in de tuin waar nuttige dieren zich kunnen verschuilen, nestelen of overwinteren. Een stapeltje stenen biedt een plek voor vlinders en andere Insecten om zich op te warmen en egels doe je een groot plezier met een stapeltje snoeihout en dode bladeren. Solitaire metselbijtjes leggen graag hun eitjes in holle stengels en gangetjes in dood hout. En wist je dat lieveheersbeestjes die graag in hoekjes en spleetjes overwinteren, in het tuinseizoen enorm veel luizen opeten? Oorwurmen zijn daar ook heel goed in, zij verschuilen zich graag in dood hout of onder vochtige bladerhoopjes.

En ook op een terras of balkon kun je al verschil maken. Elke biologische plant en elk natuurlijk hoekje is er eentje meer! En met een klein bijenhotel trek je ook metselbijtjes aan.

Zo kunnen we met zijn allen bijdragen aan kleine en grotere ecosystemen met een grote diversiteit aan planten en bloemen; die niet alleen nuttig zijn en bijvoorbeeld gezond om te eten maar ook mooi. En schoonheid is natuurlijk ook goed voor ons eigen welzijn. Wie wordt er niet blij van een fleurige border of bloemenwei?

Biologisch met De Bolster

Om je te helpen bij het vinden van biologisch zaadgoed hebben we voor Het Duurzame Warenhuis gekozen voor de groente-, kruiden- en bloemenzaden van De Bolster. Een Nederlands bedrijf dat al ruim 45 jaar werkt aan het produceren en veredelen van biologische zaden. Inmiddels zitten er ruim 300 biologische rassen in hun assortiment; van groenten en kruiden tot bloemen en groenbemesters. De zaden worden op verschillende locaties binnen en buiten Nederland gewonnen in volledig eigen beheer, zodat de kwaliteit goed in de gaten kan worden gehouden en er altijd garantie is op 100% biologisch en GMO-vrij.

Een groot deel van de zaden vindt rechtstreeks, of via verkooppunten zoals Het Duurzame Warenhuis, in kleinverpakking hun weg naar particuliere tuiniers en liefhebbers, maar de laatste jaren produceert De Bolster ook steeds meer voor grotere afnemers zoals buurtmoestuinen en voedselbossen, voor de professionele markt van biologische boeren en tuinders én voor gangbare telers die de overstap naar biologisch willen maken. Geweldig toch?

Wat we ook belangrijk vinden: De Bolster zet zich net als veel andere organisaties in binnen- en buitenland in voor het tegengaan van het patenteren van zaden voor voedsel. Immers, hiermee worden met name de zakken van een beperkt aantal multinationals gespekt - die niet geheel toevallig ook vaak actief zijn in de markt van chemische bestrijdingsmiddelen - en hebben kleine boeren en kwekers het nakijken, onder meer omdat ze niet langer de vrijheid hebben om zaden te kiezen, te bewaren, te telen en te verhandelen. Ook als dat traditioneel gekweekte planten en zaden betreft. Zo krijgt een beperkt aantal grote bedrijven een steeds grotere grip op de zadenmarkt en worden biodiversiteit en ook voedselzekerheid bedreigd. Als je meer over dit probleem wilt weten; in dit filmpje van Oxfam Novib wordt een en ander uitgelegd.

Grote keuze

In het rek in onze winkel vind je heel veel verschillende zaden van groenten, kruiden en bloemen. Van andijvie tot wortels, van anijs tot zuring en van akelei tot zonnebloem. In het rek hangen ze per categorie op alfabetische volgorde. Ook hebben we bloemenmengsels en leuke cadeau-pakketten van onder andere kiemgroenten, kruiden, een bloemenmix voor bijen en vlinders en eetbare bloemen.

Op de site van De Bolster vind je voor alle zaden uitgebreide beschrijvingen en kun je aan de hand van een vlindertje zien of ze specifiek bijdragen aan meer voedsel voor bijen en vlinders. Ook vind je er handige teelttips en een overzicht wat wanneer je het beste kunt zaaien.

Zaai je ook mee voor meer kleur, smaak en biodiversiteit?

Volgende
Volgende

Een kijkje achter de schermen bij de kleding inkoop