Wassen met Brauzz en Mack
Het klinkt bijna als een detective duo in een televisieserie, maar Brauzz en Mack zijn twee betrekkelijk jonge merken die de wereld van schoonmaakmiddelen willen opschudden.
De meeste reguliere wasmiddelen bevatten veel schadelijke chemicaliën. De vloeibare varianten bestaan ook nog eens voor zo’n 90 % uit water wat een pittige verpakkings- en transport footprint met zich meebreng. Bovendien bevatten die verpakkingen vaak onnodig veel plastics. Misschien zijn de middelen goed voor een fris huis en frisse was, maar dus niet zo fris voor het milieu. Brauzz en Mack willen – elk op eigen wijze – hiervoor een alternatief bieden.
Brauzz is een jong Belgisch bedrijf dat onder andere wasstrips en vaatwastabletten maakt uit natuurlijke grondstoffen. Deze bevatten geen dierlijke producten, microplastics, conserverings- , ontkalkings- of bleekmiddelen en zijn biologisch afbreekbaar.
De wasstrips zijn geschikt voor alle soorten was op alle temperaturen (hoewel wij sowieso aanraden om wol zo min mogelijk te wassen of een fijn- of wolwasmiddel te gebruiken). Eén strip van 2 gram is vergelijkbaar met 40 ml van een vloeibaar wasmiddel en voldoende voor een normaal vervuilde was. Daarmee wordt dus enorm veel water bespaard. De strips lossen volledig op in water en laten geen schadelijke reststoffen achter. Het enige afval dat overblijft is het doosje van recyclebaar karton waarin de strips worden geleverd. Omdat de strips zo klein en licht zijn besparen ze ook (plastic) verpakkingen en transport en daarmee CO2 uitstoot. En, ook heel belangrijk, over-doseren, zoals vaak gebeurt met een vloeibaar wasmiddel is verleden tijd! Nog meer milieuwinst dus.
De vaatwastabletten zijn hoog geconcentreerd en daardoor klein van formaat om te besparen op verpakking en transport. Ze zijn verpakt in een wateroplosbare en biologisch afbreekbare PVA-folie die voor gebruik niet verwijderd hoeft te worden. Brauzz streeft ernaar in de toekomst te werken met bio-based folies. De tabletten zijn effectief vanaf 45 °C, bij een zeer vervuilde vaat wordt 55 °C aanbevolen.
De vaatwastabletten worden in Europa geproduceerd. De productie van de wasstrips vindt momenteel nog in China plaats bij een partner die aan Europese normen voldoet. Brauzz streeft ernaar de productie te verplaatsen naar Europa. Brauzz werkt samen met Ecocart aan het compenseren van hun CO2 uitstoot via donatie aan diverse milieuprojecten, waaronder een Europees project voor het opwekken van duurzame energie. De producten van Brauzz worden verpakt door AMAP, een sociale werkplaats in Brussel voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Mack is opgericht door een drietal Engelse vrienden die zich zorgen maakten om de effecten van chemische schoonmaakproducten op het (aquatische) milieu. Een van hen is nauw betrokken bij de milieu organisatie ‘Sea Shepherd’ die zich inzet voor schone oceanen. Hij was zich er dus zeer van bewust dat bij het schoonmaken van de boten op zee geen giftige resten mogen uitspoelen in het water.
Mack maakt voor hun schoonmaakmiddelen gebruik van kennis uit de biotechnologie die al langer wordt toegepast bij bodemsanering en industriële waterzuivering; namelijk het inzetten van enzymen en bacteriën. In een notendop: enzymen zijn niet-levende eiwitten die actief worden wanneer ze met (koud of lauw) water in aanraking komen. Ze breken verontreinigingen af in kleine, wateroplosbare resten die voeding vormen voor bacteriën, die deze resten op hun beurt weer omzetten naar natuurlijke stoffen.
Mack heeft als doel een schoonmaakrevolutie! Er zijn geen chemische ingrediënten meer nodig, er kan energie worden bespaard omdat verwarming van water voor de reiniging niet nodig is en – omdat het product wordt geleverd in de vorm van een concentraat – wordt ook bespaard op het gebruik van plastic flessen en daarmee transport en CO2 uitstoot.
Om reinigingsmiddelen goed te laten werken in water zijn oppervlakte-actieve stoffen nodig. Hiervoor gebruikt Mack bestanddelen die afkomstig zijn uit kokosvezels. Ook hierbij komen geen schadelijke stoffen vrij.
De producten werden in eerste instantie vooral grootschalig, in fabrieken en winkels gebruikt - Mack is misschien zelfs wel de enige fabriek ter wereld die met eigen producten wordt schoongemaakt - maar de feedback van klanten zoals Lush die sinds 2020 alle winkels schoonmaakt met Mack - was zo goed, dat ze nu ook voor huishoudelijk gebruik beschikbaar zijn.
De plastic sprayflessen worden gemaakt uit gerecycled plastic dat uit de oceanen wordt opgevist. Hiervoor werken ze samen met de organisatie ‘Prevented Ocean Plastics’. Maar je kunt natuurlijk ook flessen die je al in huis hebt hergebruiken.
Twee procent van de winst gaat naar de al genoemde organisatie ‘Sea Shepherd’ . Voor het vervaardigen van de verpakkingen wordt samengewerkt met ‘Out and About Dorset’, een organisatie voor jongeren met leerproblemen. Zij doen hiermee werkervaring op, versterken hun sociale vaardigheden en leren over het belang van milieubescherming..
Collega Tom gebruikt de ‘multi-purpose cleaner’ - in een huishouden met een baby geen overbodige luxe - en is er zeer tevreden over.