De basics van Het Café
Duurzaam, seizoensgebonden en zoveel mogelijk lokaal/regionaal
Naast onze dagverse, wisselende lunches, soepen en taarten, staat in Het Café ook een aantal producten vast op de kaart. Behalve smaak zijn duurzaamheid en/of fair-trade en het aangaan van vaste relaties in de regio belangrijke uitgangspunten.
We noemen ze onze basics en we stellen ze graag wat nader aan je voor.
De taarten van Susanne
De taarten van Susanne
Al vanaf de eerste start van Het Café bakt collega Susanne de meest geweldige, biologische zoete en hartige taarten en ander gebak. Ze zorgt dat er regelmatig weer iets nieuws op de kaart staat.
“Toen Het Café haar deuren ging openen ben ik gevraagd of ik ideeën had over zoetigheden voor op de kaart. Dit groeide uit tot één dag in de week bakken in de keuken van het Café.
Ik bak bewust met enkel plantaardige ingrediënten en probeer te kijken naar wat er op het moment qua fruit redelijk uit de buurt komt of welke kruiden en noten er bij het seizoen passen, om die dan vervolgens in een taartje te stoppen”
Koffie en niet-koffie
Een café is geen café zonder goede koffie. We hebben in Het Café twee koffiemolens. Dus we kunnen verschillende koffies serveren. We wisselen om de paar weken van koffie op deze ‘wisselmolen’, en experimenteren met verschillende smaken. Je kunt in Het Café vragen welke wisselkoffie er op het menu staat en wat de achtergrond ervan is.
Vast in ons assortiment zijn Café Libertad, TUKA koffie en de niet-koffie van Northern Wonder.
Café Libertad - Las Chonas
Dit collectief werd in 1999 in Hamburg opgericht vanuit de wens om via directe solidaire actie bij te dragen aan een meer solidaire en eerlijke economie. Hun eerste import betrof acht zakken koffiebonen vanuit Chiapas in Mexico, geteeld door een coöperatie van de Zapatistas, de anti-kapitalistische bevrijdingsbeweging die zich verzet tegen uitbuiting en corruptie door de Mexicaanse overheid en vóór landhervorming en meer politieke en culturele vrijheid voor de inheemse bevolking. Op basis van zelfbestuur en collectief landeigendom en met steun van de vakbond wordt in Chiapas nu koffie verbouwd die deels ook voor de export is. Met de opbrengsten financieren ze collectieve voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg.
Na die eerste solidaire koffiehandel met Chiapas importeert en distribueert Café Libertad ook koffie van andere collectieven, zoals het Finca Sonador project voor burgeroorlogsvluchtelingen in Costa Rica en de vrouwencoöperatie Aprolma (Asociacion de Productoras Libres de Marcala) in Honduras.
Deze coöperatie werd opgericht in 2013 en telt momenteel 69 uitsluitend vrouwelijke leden, voornamelijk de inheemse Lencas. Ieder lid teelt gemiddeld 1,5 hectare in gemengde teelt. Naast koffie worden er ook andere producten zoals bananen, sinaasappels en yucca verbouwd om het gezin te voeden. Het doel van de coöperatie is niet alleen het produceren van de allerbeste koffie, maar ook het empoweren van vrouwen en het bieden van financieel succes en stabiliteit. Drie keer per jaar komen alle vrouwen bij elkaar om de huidige situatie te bespreken, bestuursleden te kiezen of projecten te plannen.
Van de coöperatie schenken wij in Het Café de biologische Las Chonas. Een smaakvolle Arabica koffie, fruitig met ondertonen van vanille en chocolade. De koffie wordt biologisch geteeld en de vrouwen in de coöperatie werken onder goede arbeidsomstandigheden en ontvangen een eerlijk loon.
TUKA Coffee
Deze koffie betrekken wij van een kleine branderij in Nijmegen. Miles en Ben van Tuka ondersteunden tijdens een stage in Costa Rica de overheid om boeren te helpen hun producten naar internationale markten te brengen. Ze waren geschokt door de negatieve effecten van monocultuur. Gelukkig maakten ze ook kennis met boeren die overgestapt waren op polycultuur en besloten hen te ondersteunen door hun duurzaam geteelde koffiebonen naar Nederland te brengen. De koffie werd - en wordt - op de Nijmeegse markt verkocht aan particulieren. Inmiddels wordt er ook duurzame koffie uit Honduras en Colombia geïmporteerd en in eigen branderij ook voor bedrijven en horeca gebrand.
Niet-koffie van Northern Wonder
Het grootste deel van de koffie op de wereldmarkt wordt verbouwd op grote plantages. Om aan de steeds groeiende vraag aan koffie te voldoen worden hiervoor vaak stukken regenwoud gekapt. Hiermee gaat biodiversiteit verloren en bovendien draagt ontbossing bij aan klimaatverandering.
Het Nederlandse merk Northern Wonder wil een alternatief bieden door met andere, niet-tropische ingrediënten de smaak en geur van koffie na te bootsen zonder dat er ook maar één koffieboon in zit. Samen met Wageningen Universiteit en andere voedseltechnologie partners zoeken ze voortdurend naar de beste combinaties van ingrediënten. Voor de filterkoffie zijn dat bijvoorbeeld geroosterde lupine, gerst, rogge, kikkererwten, cichorei, paardenbloemwortel, zwarte bes, en natuurlijk aroma.
Voor mensen die graag de extra kick van cafeïne willen is er ook een espresso variant met cafeïne. Wij schenken beide in ons café en verkopen ook losse zakken voor thuis. Deze niet-koffie heeft een zachtere, minder robuuste smaak dan de meeste koffiesoorten en het poeder is wat losser, maar je kunt hem zetten zoals je dat gewend bent. Northern Wonder is lekker om zo te drinken, maar laat zich ook goed omtoveren tot een heerlijke latte of cappuccino. Een mooi alternatief voor wie geen koffie wil of kan drinken. Wij vinden hem erg lekker!
Thee van Het Theezaakje
Het Theezaakje
Behalve koffie schenken we uiteraard ook verschillende soorten thee. Deze komt van Het Theezaakje. Een Nijmeegse medewerkerscoöperatie die zich inzet voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze creëren betekenisvolle werkplekken en bieden ontwikkeltrajecten op maat om hun medewerkers te helpen door te stromen naar passend betaald werk of een opleiding. Ook werken ze samen met andere bedrijven in de stad om daar leerwerkplekken te creëren.
In Het Café verkopen we ook zakken losse thee om mee naar huis te nemen. Alle thee van het Thezaakje is 100% biologisch en wordt verpakt in composteerbare, plasticvrije zakken. Binnen de stad zelf worden de theeën afgeleverd door fietskoeriers. Elke thee heeft een bijzondere naam. Er zijn groene, zwarte en kruidentheeën. Ze zijn door de vrolijke verpakking ook heel leuk om cadeau te geven.
Wil je meer weten over de achtergrond en beweegredenen van Het Thezaakje? Luister dan vooral eens naar de theepotcast.
Roze Bunker
De bijzondere siropen van Roze Bunker
De ‘fruitslagers’ van Roze Bunker willen de frisdrankindustrie veranderen en meer circulair maken.
De eerste winst zit hem al in het maken van siroop en daar pas bij gebruik water aan toe te voegen. Hierdoor wordt veel volume en dus transport bespaard. Voor hun siropen maken ze gebruik van fruit en kruiden uit de buurt maar ook van reststromen uit de fruitindustrie. Ook experimenteren ze samen met bijvoorbeeld bierbrouwers en imkers om van hun eigen reststromen weer nieuwe producten te maken.
Door samen met boeren hectares inheemse kruiden en bloemen aan te planten, dragen ze bovendien bij aan het verbeteren van bodem en biodiversiteit, het ondersteunen van het insectenleven én het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor telers.
Wij schenken hun wilde, inheemse kruidenmix van spar, kamille, munt, engelwortel, hop, dropplant en weegbree. Bewuste frisdrank die ook nog eens heel erg lekker smaakt!
Groente en kruiden uit de buurt
Voedsel uit de buurt
Alle groenten, kruiden en eetbare bloemen die wij gebruiken komen van regeneratieve boerderijen uit de buurt. Zo hebben we altijd verse en lokale producten. Daarom verschillen de ingrediënten van onze gerechten iedere week; we gaan met de seizoenen mee. Vraag ons naar alle variaties van de week!
De Biesterhof
De Biesterhof in Millingen is sinds 2022 een regeneratieve gemeenschapsboerderij van 25 hectare. De boerderij bevat een tuinderij, akkerbouw, fruitbomen, notenbomen, bessenstruiken, kruiden, twee voedselbossen en plekken waar de natuur zijn gang kan gaan. Een van de doelen van de boerderij is om de verbinding tussen mensen en de plek waar hun voedsel vandaan komt te versterken. Dit kan door een langdurige verbinding aan te gaan via een groentenabonnement of vrijwilligerswerk te doen. De Biesterhof pacht de grond van de Coöperatie Land van Ons die op meer plekken in Nederland werkt aan herstel van bodem en biodiversiteit.
Eetmeerbosch
Eetmeerbosch in Nijmegen-West is gestart vanuit het ideaal om gezond voedsel te produceren, bodem en biodiversiteit te herstellen en te versterken, en een gemeenschap te creëren waar mensen weer verbonden zijn met hun voedsel. Waarbij de consument een eerlijke prijs betaalt zodat de boer een eerlijke vergoeding krijgt. Eetmeerbosch is een zelfoogstboerderij met tuinderij en voedselbos waar groenten, kruiden, fruit en bloemen worden geteeld voor 300 lokale oogstgenoten. Ze werken met abonnementen op basis van een solidair betalingssysteem zodat ook mensen met een kleinere beurs toegang hebben tot gezond en duurzaam geteeld voedsel.
Behalve het nemen van een abonnement kun je ook als vrijwilliger meewerken of meedoen aan verschillende activiteiten en workshops. Eetmeerbosch werkt samen met verschillende zorginstellingen.
Het Kleverland
Voedselgaard het Kleverland, onderdeel van Landgoed de Kleverbergh in Erlecom, teelt voedsel op basis van natuurlijke principes met veel aandacht en zorg voor het bodemleven. De bodem wordt gevoed met eigen compost die rijk is aan micro-organismen. Eenjarige groentes worden afgewisseld met rijen meerjarig fruit, kruiden en noten. Het Kleverland wil zoveel als mogelijk onafhankelijk zijn van de milieuonvriendelijke fossiele industrie en werkt daarom met paardentractie voor de grondbewerking. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemanipuleerd zaden gebruikt. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van zaadvaste zadenrassen, hernieuwbare energie en dito materialen.
Het Kleverland wil geworteld zijn in de lokale gemeenschap. Wie zich wil verbinden aan de voedselgaard en bij wil dragen aan een biodiverse, regeneratieve landbouw kan oogstdeelnemer worden en/of helpen tijdens plantdagen of andere activiteiten. Voor scholen worden buitendagen-op-maat georganiseerd. Op het landgoed bevindt zich ook restaurant In de Tuin waar met grondstoffen uit de voedselgaard wordt gekookt.
De Klispoel
De waterkers die wij gebruiken komt van tuinderij de Klispoel, gelegen aan de rand van de Ooijpolder tegen de stuwwal bij Beek aan. De Klispoel is de enige waterkerskwekerij in Nederland. De kwekerij grenst aan een kwetsbaar natuurgebied en teelt mede daarom al sinds 1975 gecertificeerd biologisch, met alleen gebruik van natuurlijke meststoffen en groenbemesting voor een gezonde, schone bodem en een goede waterkwaliteit. Je vindt hun waterkers bij ons op het bord, maar je kunt ook langsgaan bij hun boerderijautomaat of meer van het bedrijf zien tijdens een rondleiding.
Stichting Guusje
Op de grond van biologische tuinderij de Lijsterbes in Groesbeek worden sinds 2021 ook (geneeskrachtige) kruiden geteeld. Tuinder Monique brengt elke week gedroogde en verse tuinkruiden, zoals oregano, rozemarijn, brandnetelzaad, tijm en salie. De prachtige kruidentuin van 1000m2, in de vorm van een Levensbloem, wordt samen met vrijwilligers onderhouden. Op de tuin worden ook workshops georganiseerd.
Bakkerscafé Brood op de Plank
Brood uit Nijmegen
Naast koeken, taarten en gebak is brood uiteraard ook dagelijkse kost in ons café en dat betrekken we van een prachtig sociaal bedrijf uit Nijmegen.
Bakkerscafé Brood op de Plank
Dit Nijmeegse bakkerscafé bestaat sinds 2009. Het is een sociale onderneming die ontwikkeltrajecten biedt voor mensen die kwetsbaarder zijn vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond.
Brood op de Plank is een biologische bakkerij met veel zorg voor maatschappelijke waarde en kwalitatief hoogstaande producten. Het meel wordt gemalen op de molenstenen van de Witte Molen, aangedreven door de Nijmeegse wind. De Witte Molen is een bezoek waard in Nijmegen, met een eigen winkel en gelegenheid tot rondleiding.