11 wastips
Zo houd jij je kleding zo lang mogelijk mooi:
Heb jij hebt zojuist een kledingstuk gekocht wat met duurzame materialen en op eerlijke wijze gemaakt is? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je nieuwe kleren genieten. Daarom hebben we een paar wastips voor je op een rijtje gezet:
Minder, minder, minder.
Dit is wel een beetje een inkoppertje; maar als je je kleding zo min mogelijk wast, slijt het minder snel en kun je er dus langer mee doen. Als er geen vlekken in zitten kun je je kleren na het dragen even buiten laten luchten of even in je badkamer hangen nadat je gedouched hebt en je kunt ze gewoon weer dragen.
Lastige vlekken
Behandel vlekken zo snel mogelijk. Hoe sneller, hoe meer kans dat je ze er uit krijgt. Probeer de vlek er nooit uit te wrijven, maar dep de vlek van buiten naar binnen. Voor de meeste vlekken geldt dat je ze het beste kunt laten weken in een sopje met een beetje afwasmiddel.
Voorbereiding
Sorteer je was. Was het liefst wit met wit, en lichte kleuren met lichte kleuren en donkere kleuren met donkere kleuren. Zo voorkom je dat je witte t-shirt grijs wordt. Was je kledingstukken binnenstebuiten, zo zorg je dat de vezels aan de buitenkant minder slijten. Sluit knopen en ritsen, en doe je bh’s in een wasnetje of een oud kussensloop.
Wol/Zijde
Onze onderkleding van Engel is gemaakt van wol met zijde, dat is heerlijk materiaal want het isoleert fantastisch (houdt je warm in de winter en koel in de zomer), en voelt zacht aan. Dit materiaal hoeft sowieso veel minder vaak gewassen te worden dan andere kledingstukken, want wol is van nature zelfreinigend. Verder kun je het ook ‘wassen’ door het op een dag of nacht met vorst buiten te hangen. Als je het écht wilt wassen adviseren wij handwas, of als je een nieuwere wasmachine hebt een wolprogramma op 20 graden en niet centrifugeren. Wil je een beetje valsspelen met het drogen, dan kun je het kledingstuk even voorzichtig in een handdoek oprollen.
Niet te vol
Je wilt graag zoveel mogelijk in een keer wassen, dat snappen we, maar stop je wasmachine niet té vol, want je was moet goed kunnen draaien in de machine, anders wordt het niet schoon. Bovendien kreukt het enorm als je je wasmachine te vol doet.
Wasmiddel
Kies voor een biologisch wasmiddel, dit is vaak fijner voor de huid en het water, omdat er minder chemicaliën in zitten. En gebruik niet teveel waspoeder, want dat kan vetluis veroorzaken. Dit veroorzaakt een nare geur in je wasmachine. Op de verpakking van je wasmiddel staat precies hoeveel je het beste kunt gebruiken bij welke hoeveelheid viezigheid en hardheid van je water.
Wasverzachter
Ook al voelt zo’n handdoek gewassen met wasverzachter nog zo heerlijk zacht, je handdoeken worden er juist minder absorberend van door het laagje chemicaliën wat de wasverzachter achterlaat, en zo’n handdoek heeft eigenlijk maar één taak toch?
Bovendien zijn die chemicaliën niet heel vriendelijk voor je huid. Vooral mensen met een gevoelige huid, allergieën en eczeem kunnen hier last van krijgen. In plaats van wasverzachter kun je een scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje doen, behalve bij de wolwas. Wil je graag een lekker geurende was? Gebruik gewoon een druppeltje etherische (lavendel) olie.
Je skinny jeans houden trouwens ook niet van wasverzachter, want hiervan gaat het elastan lubberen.
Natuurazijn
Om de kleur van je nieuwe donkere spijkerbroek (of elke ander donker kledingstuk) mooi te houden kun je de spijkerbroek voordat je ‘m de eerste keer wast even in een teiltje met 1 deel natuurazijn/10 delen water laten weken (uurtje of 2 à 3 is voldoende) en dan in de wasmachine doen. Dit zorgt ervoor dat de kleur nog een keer extra gefixeerd wordt.
Hoeveel graden?
Was alleen echt vieze was op 60 graden, als het waslabel dat toelaat. De rest kan vaak prima op 30 graden. En ook hier komt de azijn weer goed van pas; want het doodt ook schimmels en bacteriën.
Toerental
Het toerental verlagen is niet alleen zuiniger voor je portemonnee, maar je spaart hiermee je kleding en gebruikt minder stroom. Een driedubbele duurzame winst dus.
Drogen
Haal de was zo snel mogelijk uit de machine en hang het aan de waslijn. Doe dit meteen als het programma klaar is. Zo voorkom je kreukels en nare geurtjes in je wasgoed.
Stoffen zijn het meest kwetsbaar als ze nat zijn, dus ook drogen in de zon kan het best binnenstebuiten als je de kleuren mooi wilt houden.
Helaas niet mogelijk voor iedereen, maar als je de ruimte hebt om je was op te hangen, doe dat dan vooral. Het bespaart je niet alleen geld en het milieu (geen stroom!), maar ook je was slijt veel minder snel. Vooral kleding met elastan kan niet goed tegen de hitte van de droger.
1,5 uur in de volle zon is bovendien de beste natuurlijke bleker voor de wasbare luiers.